Rego - Множествена склероза

Мултипла склероза

Независно дали одамна живеете со оваа диагноза или неодамна Ви била откриена болеста, не треба да очајувате! Опциите за контролирање и подобрување на состојбата се поефикасни од кога и да било порано! 

Што претставува Мултипла склероза?

 

Мултипла склероза е хронично воспалително автоимуно заболување на централниот нервен систем (главен и 'рбетен мозок).

 

Кај МС имуниот систем ја напаѓа заштитната обвивка (миелин), којашто ги покрива нервните влакна и создава проблеми во комуникацијата меѓу мозокот и останатиот дел од телото. Болеста може да биде причина за влошување на состојбата на нервите, но да доведе и до трајни оштетувања и инвалидитет.

 

Признаците и симптомите на МС варираат значително и зависат од степенот на оштетување на нервите, како и од тоа кои нерви са засегнати. Луѓе со тешка форма на МС може да ја загубат способноста за самостојно одење или да се соочат со целосна неподвижност, додека кај други може долг временски период да минува без никакви симптоми.

 

 

Како се лекува?

 

Краток одговор би бил: Нема лек за мултипла склероза. И покрај тоа, медикаментозно лечење во контролирана средина може да помогне за забрзување на закрепнувањето по напади, да го успори текот на заболувањето и да ги управува симптомите. 

  

Влошувањето на симптомите вообичаено вклучува проблеми при секојдневното задоволување на личните потреби и при одењето. Степенот на прогресија на заболувањето варира значително и е најизразен кај луѓето со вторично-прогресирачка форма на МС.

Кон кои промени се насочени нашите активности?

Нарушена сетилност и намалена мускулна маса

Мускулите постепено ослабуваат, а мускулниот тонус се зголемува и тоа предизвикува спазми. Може да се наблудува истрпнување, „иглички“ и болка. 

Неможност за одење

Како резултат на прогресирачките моторни, координациски и нарушувања во рамнотежата, одот станува нестабилен, а нозете се стегнати и вкочанети.

Отежнати секојдневни активности

Дијагнозата може значително да ги ограничи можностите за самостојно справување со дејности како одржување лична хигиена, хранење, преоблекување, капење и други. 

Хроничен умор

Засегнати се до 90% од болните, без разлика на возраста и формата на заболувањето. Се опишува како недостаток на сила, тонус и чувство на опаднатост. 

Кон кои промени се насочени нашите активности?

Подобрување на одот

Во повеќето случаи овие пациенти се сместени во инвалидска количка - мускулниот тонус е значително зголемен и не дозволува активни движења. Благодарение на координираната работа на нашите терапевти и LokomatPro, шансите на нашите пациенти значително се зголемуваат.

Подобрување на координацијата и рамнотежата

Приближно 80% од болните имаат проблеми со координацијата и рамнотежата, коишто се последица на нарушувања во малиот мозок. Со соодветен терапевтски план тоа може да се промени!

Хроничен умор

Честопати уморот е последица на намалена физичка активност, но тоа може да се промени! Нашиот тим е обучен да изработи терапевтска програма, сообразена со состојбата на пациентите, како и да се соочи со секаков предизвик!

Степен на самостојност

Се набљудуваат потешкотии во извршување на секојдневните активности, коишто се последица пред сѐ на физичките дефицити. Во борбата со ова заболување нашиот специјализиран тим користи индивидуална стратегија и застануваме рамо до рамо до нашите пациенти на патот кон нивно закрепнување!

Rego - all technologies

Сите технологии

Располагаме со уреди за рехабилитација и закрепнување на секоја зона од човечкото тело.

Технологии

Резервирајте термин за бесплатен преглед.

Контактирајте нѐ со помош на нашата форма за контакт или јавете нѝ се за да резервираме ден и час за бесплатен преглед и функционална оценка.

Контакти
Rego - diagnoses
Rego - video player start Видео за пациентот

"Рбетно-мозочни трауми

Ако сте преживеале сообраќајка или имате повреди како последица од друга незгода, рехабилитацијата е единствениот начин да ја подобрите Вашата состојба.

This site uses cookies